Houbová omáčka

Houbová omáčka je jednou ze skoro univerzálních potravin, dá se použít prakticky na jakékoliv maso, pečené, vařené. Dá se s ní zalít knedlik, brambor, těstoviny, rýže a se vším je chutná. Její příprava není složitá, a ani drahá, a může být udělána na mnoho různých způsobů. Každopádně mají společnou podstatnou část přípravy, a sice, že potřebujete houby a trochu cibulky. Houby očistíte, nakrájíte, cibuli oloupat an nakrájet. (Vzhledem k tomu, že celková doba važ¨ření je krátká, tak na hodně jemno, veliké kusy by byly tvrdé.) V rendlíku rozpalte trochu tuku (olej, sádlo, máslo, jedno) a vhoďte na něk cibulku, a po chvilce přidejte houby. Nechte několik minut (2 či tři..) lehce podusit, pak zalijte vodou (vývarem, vodou s trochou rozvařeného masoxu či tak) a nechte pomalu vařit. A teď záleží již jen na vás, múžete nechat jen tak, případně přidat jíšku, nebo zahustit trochou mouky, dá se přidat trochu smetany, prostě mnoho možností. A pochopitelně osolte podle chuti.

No comments: