Sušení

Povězme si nyní něco o nejstarší metodě uchovávání hub, o jejich sušení a následném používání. Houby se suší již od pravěku. Tehdy pravděpodobně vedla k této činnosti snaha o uchování hub nasbíraných v létě na zimní období kdy bývalo jídla nedostatek. Jde o to, že houba sice při sušení ztrácí vodu, ale zachovává aroma a chuť. Jak se provádí sušení hub? V první řadě je potřeby mít nasbíraný dostatek zdravých čerstvých neplesnivých hub. Ty se nakrájí a buď rozloží na síto, plech či tak něco a nebo se navléknou na nit, a pověsí podle možností mezi trámy, pod střechu, mezi stromy.. prostě kdekoliv je vhodné místo. Plátky hub na sítě či plechu je potřeby hlídat, jestli nechytají plíseň, a jestli řádně schnou, navlečené obvykle uschnou bez problémů. Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšné nádoby (sklenice, piksla) kde v pokojové teplotě vydrží měsíce beze změn. Pokud je chcete uchovávat ještě déle tak vložte celou uzavřenou nádobu do lednice, kde je pak trvanlivost opravdu dlouhá. A na co lze vlastně sušených hub použít? Možností je mnoho, do omáček, polévek (bramboračka s houbama) pod maso.. Podle toho co chcete vařit tak je možné buď použít přímo houby v usušeném stavu, a nebo si je den předem nechat namočit čímž získají zpátky měkkost.

No comments: