Kyselé houby narychlo

Houbičky se dají nalkádat do kyselého nálevu, v něm pak sterilizovat a vydrží potom i několik let. Ano, jenže ta příprava poněkud trvá, a málokdo ví, že podobné chuti se dá dosahnout již za dva nebo tři dny. Úplně totiž stačí naskládat očištěné (a větší houby na čtvrtky nakrájené) houby do nějaké nádoby, třebas nějaká prázdná zavařovačka se výborně hodí, proložit kořením dle chuti a svařit si trošinku nálevu jako na utopence. Vtip je v tom, že se houby přelijí nálevem ještě docela dost teplým, pak chytí chuť mnohem rychleji. Po vychladnutí stačí dát do ledničky a počkat právě tak dva tři dny. Jednoduché že? Nicméně jelikož to není sterilizované, tak má podobné dobrota jednu nevýhodu, a sice trvanlivost. Je nutné to sníst tak za týden až deset dní, a do nádoby sahat pouze naprosto čistou lžičkou, jinak budete mít místo dobroty plesnivinu. Což mi přiopomíná, někde jsem četl, že se houby dají také zakysat jako kysané zelí a okurky rychlokvašky. To se musí prozkoumat blíže..

No comments: